4 důvody, proč je zdravé jíst kešu oříšky
Obsah článku:
Ledvinovník západní, tropický strom původem ze severovýchodní Brazílie, patrně neznáte. Všichni jsme ale patrně už někdy ochutnali dobrotu, kterou tento tropický strom plodí. Zdravé kešu oříšky jsou nejen v České republice oblíbenou pochoutkou, která přijde k chuti jako odpolední rychlá svačinka i večer na „zobačku“ k pivu. Málokdo si ale uvědomuje, že vedle skvostné chuti mají kešu oříšky díky kvalitnímu složení i blahodárné účinky na lidské zdraví. Rozhodně je tak dobré zvážit, zda jej nezahrnout do svého jídelníčku.
1. Kvalitní zdroj vlákniny
Tělo člověka si bohužel neumí samo vyrobit vlákninu. Vzhledem k tomu je nutné dopravit ji do organismu ve stravě, přičemž ideálním zdrojem jsou právě kešu oříšky. V nich obsažená vláknina preventivně působí vůči případným nemocem trávicího traktu, upravuje trávení a celkově pomáhá k udržení zdravých střev.2. Příznivý dopad na fungování srdce
Kešu oříšky pomáhají absorbovat z cév i srdce tzv. špatný cholesterol, a následně jej přenášet do ledvin. Jejich pravidelná konzumace se tak podílí na prevenci proti srdečním onemocněním. Včetně těch nejzákeřnějších, infarkt nevyjímaje. I proto by měly být základem zdravé stravy.3. Ochranný štít očí
Ve složení kešu oříšků se nachází i účinný antioxidační pigment. Jeho úlohou je vytvářet na oční sítnici jakýsi ochranný štít. Tato vrstva zamezuje tomu, aby do oka pronikalo UV záření a nebezpečné látky. To se hodí zejména v případě, kdy se pohybujete v silně znečištěném prostředí s vysokým výskytem dráždivých látek ve vzduchu, tj. pokud např. pracujete v průmyslovém areálu nebo na stavbě.4. Zdravá a pěkná pokožka
Kdo by si nepřál zdravou a přitom krásnou pokožku, která je přirozeně vláčná a není třeba ji pravidelně zkrášlovat drahými kosmetickými přípravky, no ne? Tak přesně na tom se podílí olej v kešu oříšcích, respektive v něm bohatě zastoupené minerály fosfor, zinek a selen. Dostali jste chuť?Publikováno: 19. 01. 2023 / Aktualizováno: 06. 07. 2019
Kategorie: Strava