4 důvody, proč je zdravé jíst kešu oříšky

Ledvinovník západní, tropický strom původem ze severovýchodní Brazílie, patrně neznáte. Všichni jsme ale patrně už někdy ochutnali dobrotu, kterou tento tropický strom plodí. Zdravé kešu oříšky jsou nejen v České republice oblíbenou pochoutkou, která přijde k chuti jako odpolední rychlá svačinka i večer na „zobačku“ k pivu. Málokdo si ale uvědomuje, že vedle skvostné chuti mají kešu oříšky díky kvalitnímu složení i blahodárné účinky na lidské zdraví. Rozhodně je tak dobré zvážit, zda jej nezahrnout do svého jídelníčku.

1. Kvalitní zdroj vlákniny

Tělo člověka si bohužel neumí samo vyrobit vlákninu. Vzhledem k tomu je nutné dopravit ji do organismu ve stravě, přičemž ideálním zdrojem jsou právě kešu oříšky. V nich obsažená vláknina preventivně působí vůči případným nemocem trávicího traktu, upravuje trávení a celkově pomáhá k udržení zdravých střev.

2. Příznivý dopad na fungování srdce

Kešu oříšky pomáhají absorbovat z cév i srdce tzv. špatný cholesterol, a následně jej přenášet do ledvin. Jejich pravidelná konzumace se tak podílí na prevenci proti srdečním onemocněním. Včetně těch nejzákeřnějších, infarkt nevyjímaje. I proto by měly být základem zdravé stravy.

3. Ochranný štít očí

Ve složení kešu oříšků se nachází i účinný antioxidační pigment. Jeho úlohou je vytvářet na oční sítnici jakýsi ochranný štít. Tato vrstva zamezuje tomu, aby do oka pronikalo UV záření a nebezpečné látky. To se hodí zejména v případě, kdy se pohybujete v silně znečištěném prostředí s vysokým výskytem dráždivých látek ve vzduchu, tj. pokud např. pracujete v průmyslovém areálu nebo na stavbě.

4. Zdravá a pěkná pokožka

Kdo by si nepřál zdravou a přitom krásnou pokožku, která je přirozeně vláčná a není třeba ji pravidelně zkrášlovat drahými kosmetickými přípravky, no ne? Tak přesně na tom se podílí olej v kešu oříšcích, respektive v něm bohatě zastoupené minerály fosfor, zinek a selen. Dostali jste chuť?

Publikováno: 19. 01. 2023 / Aktualizováno: 06. 07. 2019

Kategorie: Strava